Hart voor zorg, en zorg voor je hart

Gepubliceerd op 14 februari 2019 om 09:00

Heart4care bestaat nu een half jaar zo ongeveer en wat een prachtig proces om een bedrijf zo neer te mogen zetten. Niet vanuit de standaard, of hoe het hoort, of wat werkt. Maar vanuit mijzelf en mijn intuïtie. Ik kijk, ik werk mee, ik hoor en stem af op mijzelf en de ander. Heart4care ontstond vanuit ideeën over 'de zorg'. Hart voor de zorg en gaande weg leerde ik door de vele gesprekken met cliënten en collega's dat ik niet zo zeer hart voor de zorg heb, maar meer hart voor zorg.

De zorg is in mijn beleving het systeem wat we opgebouwd hebben, het systeem van verzekeraar, zorgverlener, zorgvrager. Een systeem vol wetten, protocollen en kwaliteitseisen, door de grote ontwikkelingen van de afgelopen 50 jaar is het een log en ingewikkeld systeem geworden en ik ken veel mensen die zich er niet meer prettig in voelen. Zo ook ik, de vele protocollen, administratieve lasten en de hoge werkdruk maakte mij niet meer gelukkig in het werken in dat systeem en zo ontstond heart4care.En nu zie ik helder dat mijn passie ligt in zorgen, zorgen voor jezelf, voor de ander en zorgen voor de wereld als geheel. Ik werk nog steeds in de zorg, maar nu op een andere manier, ik probeer mij niet te laten beperken door het systeem maar kijk naar hoe het wel kan. Hoe kan ik de cliënt voorop zetten en door de regels heen zwemmen zonder dat deze me teveel beperken, en met vallen en opstaan is dat een prachtig proces.


Een van de belangrijkste dingen kwam ik achter is daarbij zelfzorg. Wanneer ik teveel bezig ben met de ander, de regels en de systemen verlies ik mijzelf uit het oog. Ik ben dan niet meer aan het afstemmen op hoe het met mij gaat en wat ik nodig heb. Dat resulteerde in een situatie dat ik even niet wist of ik wel verder wilde met dit werk. Nu ben ik veel meer afgestemd op mijzelf, hoe gaat het met mij, is dit nog wat ik wil en kan, en wat heb ik daarbij nodig. En wat heb ik nodig is vaak ook de stap daarna die van belang is, die van hulp vragen. Samen is nou eenmaal makkelijker dan alleen, en leuker.

Heb jij zorg voor je hart? Weet je wat jouw hart nodig heeft, en als, durf je daar dan ook om te vragen?
Veel liefde toegewenst op deze dag van de liefde.
Hartengroet Marieke


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.