I Quit!

Gepubliceerd op 21 februari 2019 om 19:41

I Quit! Ik stop ermee!!

Echt, ik doe het niet meer, ik kap ermee, ik kan het niet, ik wil het niet en ik doe het ook niet meer! Voldoen aan verwachtingen, aan ideeën, aan beelden, plaatjes van anderen en mijzelf. Dat is waar ik mee stop. Het is simpelweg niet te doen. Er zijn zoveel mensen met verwachtingen en ideeen dat het niet langer reëel is deze na te streven. Vroeger ging dat nog wel, dan had ik die van mijn ouders en daaraan voldoen leek prima te doen. Ergens toen ik in de pubertijd kwam werd dat lastiger en ik had gelukkig vriendinnen en vriendjes en richtte mij daar gewoon meer op, dat was prettiger, en het werkte, deels. Oké, het gaf ook wel wat strijd maar dan ging ik snel weer naar mijn vriendinnen en dan was het wel weer oké.
Ik ging opleidingen doen, en jeetje wat een verwachtingen en eisen, na veel omzwervingen koos ik de kortste opleiding, dan werd ik snel iets en was het maar klaar. Met diploma op zak de wijde wereld in, een wereld waarin geen werk was met dit papiertje, dan maar werken, en ook daar weer al die verwachtingen en eisen waaraan ik moest voldoen, even kon ik daarin mee gaan maar terug kijkend zie ik een tijdsspanne van maximaal twee jaar, dan had ik het alles gegeven en ging ik vaak weg, of: niet als mijzelf, dus geheel aangepast, of met conflict. Verschillende vriendjes, meerdere vriendengroepen, En altijd dat gevoel dat ik niet kon voldoen aan de verwachtingen van anderen.

En nu, nu ben ik veertig jaar op deze wereld, en als ik om mij heen kijk, klopt er iets niet. Ik heb ik een heleboel levenservaring opgedaan. Veel verschillende opleidingen gedaan (al dan niet succesvol afgerond), heb ik verschillende banen gehad, heb ik ongelooflijk veel mensen ontmoet met een meer of mindere diepgaande relatie tot gevolg. Ik ben al lang samen met mijn partner (10jaar+, we zijn gestopt het bij te houden) heb ik 2 heerlijke kindertjes die het goed doen, wonen we alweer meer dan 5 jaar in de Biotoop, een bijzondere woonvorm met meer dan 250 mensen om mee samen te leven en te werken. Dus klopt mijn overtuiging eigenlijk wel? Ik moet voldoen aan de verwachting van de ander want anders.....Ik kan, zo blijkt, heel goed mijn eigen leven creëren.
Dus, ik stop vanaf nu mee te gaan in deze overtuiging. Hij is niet dienend en bovendien niet kloppend!

En van wie is de verwachting eigenlijk? Van die ander, of is hij eigenlijk van mij. Heb ik een idee geprojecteerd op die ander en denk ik nu dat die verwachting over mij van die ander is. Dat is natuurlijk een retorische vraag zolang ik niet navraag bij die ander of die verwachting klopt. En dat heb ik natuurlijk nog nooit gedaan, want stel dat die ander zegt dat het klopt, dan heb ik pas echt een probleem, want wat betekent dat voor onze relatie. En wat als hij ontkent? liegt hij dan of is er iets anders aan de hand?

Te beseffen dat ik al die tijd zelf pittige verwachtingen heb van mijzelf en mijn leven en dat ik die projecteer op anderen, die als een soort selffulfilling prophecy werken, is pijnlijk en bevrijdend tegelijkertijd. Als ik denk aan een rode auto, zie ik ze, en als ik er niet aan wil denken, zie ik er nog veel meer. Dat idee:) Mijn ervaring is ook dat als ik een rode auto wil zien dat ze ineens verdwenen zijn.

Dus waar stop ik dan mee? Met het voldoen aan jullie verwachtingen? Ik vermoed dat jullie die verwachtingen helemaal niet hadden, ik heb het nooit gevraagd dus zeker weet ik het niet. Ik stop vanaf nu met het plakken van mijn verwachtingen op jullie, en dan daar mezelf mee om mijn oren te slaan en het jullie kwalijk te nemen dat je zo over me denkt.

Wat gaat dit veranderen? Ik heb geen idee. Gaat dit altijd lukken? Nee natuurlijk niet. Maar ik heb het nu gezien en uitgesproken, en dus is de beweging tot verandering ingezet en ben ik blij gespannen hoe de rest van mijn leven eruit gaat zien
Ik ben benieuwd in hoeverre je dit herkend en wat het oproept.

Heb een mooie dag
Hartegroet Marieke

(foto: een magisch mooi moment op Ohm beach)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.