Aandacht

Gepubliceerd op 17 september 2019 om 12:54

Aandacht (deel 1, want hier is zoveel over te onderzoeken)
Als eerste wat heerlijk om terug gehoord te hebben dat mijn schrijven gewaardeerd wordt. Ik voel me gestimuleerd om meer te onderzoeken en te delen, en ik hoop dat jullie meer en meer mee zullen doen met dat onderzoeken en het delen ook, want dit voelt niet als mijn onderzoek, we zitten hier met zijn allen in denk ik. Toch weet ik inmiddels wel dat een van mijn rollen is dat ik een initiator ben, een aanjager, degene die het vuurtje ontsteekt. Dus zal ik nog vele vuurtjes aansteken en kijken wat er dan gebeurt en wat het brengt.

En dan nu over aandacht. Hoe lang kunnen wij iets met aandacht doen, hoe lang kun jij iets met aandacht doen. Kijkend naar mijn kinderen gok ik dat zij dat ongeveer een minuut of 5 tot 10 kunnen, afhankelijk van hoe leuk zij het vinden. En ik? Ik ben er op gaan letten en ik moet zeggen, ik kom niet zoveel verder dan zij. Als ik het echt leuk vind, zoals schrijven, dan is het misschien 10 minuten, als ik het stom vind, zoals afwassen, dan is het misschien 1 minuut. Zo beschreef ik eerder dat ik tijdens de afwas steeds weg liep om even iets te doen, op mijn telefoon, of computer, en soms vergat ik zelfs dat ik eigenlijk de afwas nog af moest maken. En dat gaat dan over mijn, soort van, bewuste aandacht. En hoe het werkt als ik op de computer werk. Tijdens het schrijven van een blog bijvoorbeeld, staan er meestal nog 3 andere vensters open. Muziek, filmpjes, administratie... en wordt ik daarbij continu verleid om allerlei andere site en reclame te openen.
Administratie is iets heel goeds om te doen, filmpjes eigenlijk niet, zo luiden mijn overtuigingen, en zo wissel ik van plezier naar verplichting om het oké te houden in mijzelf. Maar waar is mijn aandacht op dat moment? Waar is mijn werkelijke aandacht?Deze aandacht is van immense waarde! Dit zien wij zelf vaak niet eens zo zeer maar er word veel in gehandeld, zie de serie aandacht https://www.youtube.com/watch?v=i0sao3Zjfmk (de snelle trailer zodat je je aandacht niet te lang erbij hoeft te houden;)) Aandacht is big business! Dus tijd dat we de waarde in gaan schatten van onze eigen aandacht en deze weer terug claimen.
Er is heel wat dagelijkse mindfulness of andere aandachtstraining nodig om bij jezelf te leren blijven weet ik uit ervaring. En daarvoor is er eerst iets anders nodig, namelijk verantwoordelijkheidsgevoel en zelf liefde om mee te beginnen. En wat zou het opleveren? Ik weet in iedere geval wat het mij oplevert. wanneer ik met aandacht de dingen doe, doe ik het preciezer, het kost mij minder tijd en ik heb er meer voldoening van. Dus ondanks dat we een wereld aan het creëren zijn waarin we alles steeds sneller steeds gaat en we meer moeten om de economie 'gezond' te houden of welke andere reden dan ook, moeten we ons afvragen of we echt sneller en meer moeten of willen, of we sneller kunnen. En die vraag is retorisch want ik weet natuurlijk ook wel dat we allemaal wel weten dat het antwoord is dat dat helemaal niet hoeft, sterker nog het is helemaal niet wenselijk voor een kwalitatief beter leven. Stil staan bij de vraag, 'Hoe gaat het nu eigenlijk met mij?'of 'Wat leeft er nu in mij, wat zou ik willen of nodig hebben?' zijn reële vragen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de kwaliteit van je relaties, van je werk en voor de wereld als geheel. Er is maar 1 jij, en je rol en bijdrage is van belang voor de hele wereld. En hoe ga jij dat doen?Ik dwaal alweer af. Van aandacht naar de wereld verbeteren. Zo snel gaat dat dus, ook binnen een verhaal, ook omdat er zoveel te zeggen valt over aandacht en het belang van bewustheid te krijgen op je eigen aandacht.Ik ben wel benieuwd naar ervaringen en ideeen ten aanzien van je aandacht, hoe bewust ben je zelf van je aandacht, de de waarde ervan. En ken jij jou unieke bijdrage in de wereld?

Hartengroet

Marieke


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.