Wanneer de dood verrast op een 'gekke' manier

Gepubliceerd op 25 juni 2020 om 10:04

Iedere keer weer ontroerend wanneer mensen mij vertellen hoe de dood van een geliefde zo anders ging als dat ze hadden verwacht, in goede zin in dit geval. Bij de mensen waar ik kom gaat het bijna altijd om mensen die sterven na een korter of langer ziekbed en dat maakt dat hun geliefden zich enig sinds kunnen voorbereiden op wat komen gaat, voor zover je dat kunt natuurlijk. en soms vinden we de samen de moed om er over te praten, wat zou er gebeuren, is er leven na de dood. In dit geval ging het over een man, hij was al in de 70, of eigenlijk nog maar in de 70 zoals zij zei. Hij was zo rustig van haar weg gegaan en ze vertelde dat ondanks dat ze hem niet wilde missen ze ook zag dat het zijn tijd was.
Hij was eerst nog onrustig geweest, hij had pijn gehad, en we hebben hem pijn medicatie gegeven en de dag voor zijn dood was hij al niet meer echt wakker geweest. Zijn ademhaling werd onregelmatiger, en dan werd de reutel hoorbaar, een naar geluid voor omstanders maar in de mimiek op zijn gelaat veranderde niets. Alsof hij er al bijna niet meer is, had ze gezegd. En ik zei niets, maar ervoer hem ook heel ijl, hij was voor een deel al niet meer in zijn lijf, zo leek het.
En toen een laatste kreun, en daar ging hij. Zijn vrouw zat naast hem, zijn hand in de hare, ga maar lieverd fluisterde ze al steeds, het is goed zo, ik houd van je. En hij kon gaan, en hij ging.

De dood heeft een slechte naam gekregen in onze cultuur. En dat is onterecht naar mijn mening. Dat neemt niet weg dat de weg naar de dood toe soms uit veel lijden kan bestaan, en dat we er veel aan kunnen doen om dat zo veel als we kunnen te voorkomen. En ik denk dat we de dood in ere moeten herstellen. Dood gaan is niet erg, om vele redenen die we zelf moeten ontdekken, ieder voor zich. Maar hoe we omgaan met het sterven en de stervenden, daar hebben we nog wel heel wat in te doen. Deze vrouw mocht het van dichtbij zien en ervaren, en nog iedere dag mist ze haar man, natuurlijk, want dat is wat liefde doet.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.