De eindeloze lessen van het leven zelf

Gepubliceerd op 1 november 2020 om 13:50

De afgelopen weken hebben gedraaid om angst voor mij, en het bracht me zeer waardevolle inzichten. Ik zie om mij heen hoe we aan de ene kant beheerst worden door angst en hoe velen aan de ander kant er niet aan willen dat angst momenteel echt een leidende(lijdende) rol heeft. Dit wordt afgezwakt, geprojecteerd naar anderen, dingen als het valt wel mee, alles komt weer goed, als we gewoon meewerken kan ons niets gebeuren, anderen zijn koppig en tegendraads en dat maakt het gevaarlijk, en vele andere kleuren en vormen waarin angst zich laat zien. Inzichten over de angst zelf als ervaring, als sensaties, als gedachten, als verhalen in mijn hoofd. Ik wil ze delen om er zo openheid over te geven in de hoop meer mensen hierin te openen, het delen van deze dingen brengt is verbindend, iets wat we goed kunnen gebruiken in deze tijd dunkt me.

 In eerste instantie zag ik hoe mijn systeem weg wilde van de angst door de verhaallijnen uit te werken, er een conclusie aan te verbinden en daar acties op te zetten die ervoor zouden zorgen dat ik niet meer angstig zou hoeven zijn. En wat ik ook deed, het werkte niet. Covid kwam dichtbij, zo dichtbij dat ik niet meer vertrouwd was met mijn eigen lichaam en systeem. Ik kon niemand garanderen dat ik het niet bij mij droeg en dus kon besmetten. Ik werkte niet meer en op het dieptepunt wilde eerlijk gezegd mijn bed eigenlijk niet meer uit. Ik deed het wel, met veel tegenzin om de kinderen naar school te brengen. Ik sprak bijna niemand meer, liet de boodschappen doen door mijn partner, en ik deed alsof er weinig aan de hand was. Ik praatte er niet echt over, deed er wat luchtig over, zat veel achter m'n scherm en telefoon, daar kon ik niemand besmetten. En ineens was ik op, ik kon niet meer. Ik kroop nadat ik de kids naar bed had gebracht in m'n bubbel en heb alles eruit gehuild en ben gaan kijken wat ik daar tegen kwam. Hoe de angst in golven op kwam en ook weer weg zakte, hoe ik er in kon verdwalen, maar ook hoe ik erbij aanwezig kon blijven. En ergens besefte ik me dat leiderschap niet ging over het overwinnen van deze angst, omdat ik er dan steeds mee in strijd was. Leiderschap ging over mijn leven leven, inclusief deze angst. Als ik er kan zijn voor mezelf, voor mijn kinderen, voor mijn omgeving, mijn cliënten, en logisch blijf redeneren dan is dat waar het leven om gaat, ik kijk wat klopt voor mij, ik check bij mijn omgeving wat klopt voor hen, en zo zoeken we samen de weg. Ik kan niet uitsluiten dat ik iets bij mij draag wat een ander besmet (of dat nou covid is of iets anders), zoveel controle bestaat simpelweg niet. Het leven is vol risico's die ik aan kan gaan, of niet, daarin is altijd balanceren tussen ik en de ander, tussen de reden en het hart. Angst meenemen in het geheel bracht me bij moed, de moed om de dingen toch te doen, ondanks alles, en daarmee bracht het bij de liefde die ik heb voor de mensen om mij heen.
En dat was de eigenlijke boodschap die ik zag. Ik wil ze niet infecteren omdat ik eindeloos veel van ze houd, en er is ook een zelfliefde voor mij en liefde voor het leven zelf. Angst maakt mij voorzichtig, en doorgeslagen angst maakt me zo voorzichtig dat ik stop met leven. Het stoppen met leven maakte me verdrietig en boos. Boos op waar we in zitten, gevangen in regels, gevangen in angst, en eindeloos verdrietig, door het gemis aan contact, ik ben een mensen mens, ik ben graag dichtbij, biedt troost, ga verbindingen aan, ik heb graag plezier met mensen, breng lucht en ruimte, ik ben eindeloos geïnteresseerd in die ander. De boosheid gaf mij mijn kracht terug en verdriet bracht de compassie die ik nu ervaar voor iedereen die met mij in deze zelfde puinhoop zit en ook voor mijzelf. En daarin voel ik mij weer verbonden en die verbondenheid geeft ook weer moed. We doen dit samen, ik ben inmiddels niet meer bang voor die angst, en ik weet ook dat alles tijdelijk is Deel je angsten met elkaar, met mij, met je geliefden, ik weet inmiddels hoeveel lucht het geeft als je angst even de ruimte geeft om het jou te laten vertellen wat het te vertellen heeft.💞🙏


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.