Toekomst, bestaat die wel

Gepubliceerd op 18 augustus 2020 om 14:51

We hebben ons de tijd toegeëigend, we wonen in het verleden en doen aanspraak op de toekomst, of hebben zelfs recht op de toekomst vinden we. En dat lijkt dan het leven wat we nu leiden (of lijden). Maar bestaat die toekomst wel? Ik zie mezelf september plannen, en het loopt al aardig vol met alles wat ik moet. Iemand wees me op de illusie van de toekomst die helder wordt door de corona periode. In maart zaten we allemaal binnen, we hadden geen idee hoe alle zou verlopen en ik stopte met het plannen van de maanden, zelfs weken waren lastig en het begin leefden we bij de dag. Weet je dat nog?

Mij bracht dat eigenlijk heel veel rust ook, en tijd om te bezinnen. De toekomst is blijkbaar ook een kwestie van context, van verhaal. En nu al weer plan ik van alles met het idee dat het zo gaat gebeuren, maar in de terminale zorg sterven mensen en soms sneller dan ik denk, en maakt dat mijn planning weer helemaal anders.
En denk je nu in dat jij die diagnose krijgt. Een terminale ziekte, hoe lang weten ze niet, weken, maanden.....Alle lange termijn plannen vallen weg, ik zie hele levens afbrokkelen, plannen vallen weg, noodzaak van dingen valt weg. En als je met deze mensen praat komt er ook wat terug als je tijd zo kostbaar en klein wordt. De kwaliteit van leven, van het bestaan eigenlijk. Ik zie momenteel iemand die zichzelf nu als huilebalk wegzet, terwijl ik zie dat hij zo geroerd wordt door het bestaan. Een afscheid van een vriendin, de extra knuffel van zijn kleinzoon, muziek maken samen... het zijn die momenten dat ik samen met die ander stil mag vallen, in de geraaktheid van het bestaan. En dat brengt mij iedere keer het besef dat we niets anders nodig hebben dan een open hart en de capaciteit om de schoonheid te zien in dat wat er ook is, het is maar waar je je aandacht op vestigt. En wat die planning betreft, wat nou als we ons recht op de toekomst opgeven. In plaats daarvan hebben we een verlangen en een idee over die toekomst zonder dat dat verder zo zou moeten. Wat zou dat doen met die schoonheid van het bestaan?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.