Spirituele zorg

 Trainingen Spirituele zorg

Spirituele zorg is nog vaak een onbekend en “vaag” begrip voor veel zorgverleners. En toch is het in deze eigenlijk niet meer weg te denken uit de zorg.  Vragen op het gebied van zingeving in de palliatieve fase zijn voor de cliënt vaak belangrijker dan vragen over de fysieke gesteldheid. Of belangrijker nog; vaak zit er achter een lichamelijke vraag een spirituele vraag of behoefte!  Hoe je deze vragen leert herkennen en wat dit van jou vraagt om hier me om te gaan, leer je in deze training. 

Handelingsverlegenheid

Uit onderzoek is gebleken dat zorgverleners vaak een handelingsverlegenheid ervaren op het gebied van zingeving en spiritualiteit. Ze zijn vaak vooral gericht op handelen en problemen oplossen. Maar bij zingevingsvragen help je cliënten en diens naasten door juist even níét iets te doen, door te luisteren en er allen maar voor iemand te zijn. Zo ontstaat er ruimte en van daaruit kom je veel makkelijker in gesprek over zingeving. 

Wat je gaat leren

De training Spirituele zorg is gebaseerd op de Richtlijn Spirituele Zorg en is zo opgezet dat deze wordt gegeven door een duo van een verpleegkundige en een geestelijk verzorger. 

Inhoud van de training: 

  • Je krijg inzicht in het ABC-model (je leert onderscheiden wanneer er Aandacht, Begeleiding of Crisisinterventie nodig is) 
  • Je leert en gaat ervaren wat “innerlijke ruimte” is en waarom deze belangrijk, voor zowel de zorgverlener als de cliënt. 
  • Je gaat ervaren hoe het is als iemand bewust helemaal aanwezig is voor jou en je verhaal.  
  • Je wordt je bewust welke rol jouw eigen spiritualiteit heeft in je professionele functioneren 
  • Je leert de informatie afkomstig uit de spirituele anamnese en gesprekken over zingeving en spiritualiteit in afstemming met de cliënt zorgvuldig te verwerken in het zorgplan. 

Praktische informatie

Er zijn 2 bijeenkomsten van 3 uur (Met een tussenperiode van 3 maanden) 
n die tussentijd vindt 2 x een uur een (online) koffiemoment plaats (afhankelijk van de groepsgrootte) 
Zelfstudie is een digitale leerwerkplaats en kost minimaal 4 uur  en meer wanneer je je verder wilt verdiepen
Minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers per groep