Zoeken in de ruimte die er is

Gepubliceerd op 3 maart 2021 om 10:35

 

Zoeken in de ruimte die er is,
De afgelopen tijd heb ik zowel de mensen aangehoord en de teksten gelezen van mensen die voor het vaccineren tegen covid zijn, als mensen die er tegen zijn . Wat ik gepoogd heb is een ruimte in mij te creëren waarbij ik kan zien wat al die informatie mij kan brengen. Wat ik ook zag is hoe moeilijk het is om de feitelijkheid van dingen te blijven onderscheiden van de 'kleur' die wij de verhalen geven. De kleur wordt opgebouwd door wat we geleerd hebben van onze ouders, school, omgeving, dit heeft ons kaders geboden om de wereld te overzien. De 'kleur' word ook bepaald door onze emoties en onze gevoeligheden vanuit onze geschiedenis. Onze eigen geschiedenis, die van onze familie lijn en ook die van onze cultuur. Dit bepaald ook hoe we omgaan met de onzekerheid van waar we inzitten. Ik wil zelf graag wegduiken, voor mij is thuisblijven prima, dan hoef ik nergens mee te dealen, laat mij nou net een baan hebben waarbij ik steeds op pad moet
Anderen worden boos, komen in opstand tegen onrecht, tegen politici en tegen elkaar. Ook die herken ik wel in mijzelf.
De laatste dagen krijg ik veel berichtjes van mensen die graag met me willen sparren over hun struggle met de keuze het vaccin wel of niet te halen. Eerst vond ik dat ongemakkelijk, alsof mijn mening er toe doet, alsof ze zich zouden leiden door wat ik zou zeggen. Mijn angst was dat ik het dan moest gaan bepalen voor een ander, alsof ik er dan de verantwoordelijkheid voor zou krijgen.
De gesprekken waren prachtig, het was juist de ruimte die mensen nodig bleken te hebben om in alle vrijheid te onderzoeken hoe ze er zelf in staan. Gesprekken die niet allen hen helderheid gaf over hun positie, maar mij ook weer informatie gaf over hoeveel we alleen struggelen met zaken waarbij we eigenlijk zoveel voor elkaar kunnen betekenen ik was en ben daar dus niet alleen in. Er staan nog wat van die gesprekken gepland, ik wordt daar wel blij van, bijdragen aan dit soort ingewikkelde situaties deed ik al bij mijn cliënten. En nu bijdragen aan deze ruimte voor onderzoek van vrienden en collega's is een rijke ervaring.

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.